c-hekje

7 jaar werk ik alweer bij een IT organisatie. Ik vertel altijd aan iedereen expliciet dat ik geen IT’er ben, geen verstand heb van de bits en bytes, maar het wel ontzettend leuk vind om in de IT te werken. Ik hou van alle mogelijkheden die IT biedt; de continue ontwikkeling en zoektocht naar hoe het nog beter kan en de praktische en mooie oplossingen waar mensen blij van worden.

 Ik hou ook van de uitdagingen die werken in de IT met zich meebrengt. Een van de eerste uitdagingen waar ik m’n neus aan stootte (en nog steeds) was het vakjargon. Afkortingen die in mijn beleving totaal iets anders betekenen (SOA?). Of de manier waarop je termen uitspreekt. Ik noem de globally unique identifier, gewoon fonetisch “guit”, een verkorte url noem ik in 1 woord tinjurl en c# spreek je uit als c-hekje. Dit tot hilariteit van mijn collega’s die zich 7 jaar geleden afvroegen wat ik in hemelsnaam in de IT kwam doen en die mij tot op de dag vandaag plagen met mijn c-hekje uitspraak (mooie binnenkomer op je eerste werkdag..).

Ik heb een fase gehad waarin ik me een beetje schaamde voor mijn onwetenheid, totdat ik erachter kwam dat er heel veel mensen in mijn directe omgeving zijn die al deze terminologie niet kennen. Mijn blunders werden door anderen (niet IT’ers) niet als blunders gezien, maar als iets wat hen ook zomaar had kunnen overkomen. Pfew, dat was toch wel een beetje een opluchting…

Mijn ervaring op dit vlak is denk ik tekenend voor de IT. Het gebeurt me nog steeds dat ik afkortingen niet ken, termen verkeerd uitspreek, of halverwege in een gesprek of presentatie de weg kwijt raak. Het is een wondere wereld, waarin het onmogelijke mogelijk is, maar waarin de mensen een eigen taal spreken. Ik kan me zo voorstellen dat dit in andere branches ook het geval is, maar het bijzondere aan IT is dat iedereen ermee in aanraking komt. Iedereen werkt met IT, kent IT’ers en ervaart zo nu en dan zijn of haar eigen uitdagingen met IT en/of de wereld van IT. Door mijn uitdagingen te delen hoop ik iedereen die dat leuk vindt een beetje wegwijs te maken in de wondere wereld van IT gezien door de ogen van een leek.

Getagd:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*